Kynutý švestkový koláč s drobenkou patří do každé kuchařky a tenhle je můj oblíbený. Švestky jsem ještě dnes zahlédla na trhu a pokud nevíte co na víkend upéct, vyzkoušejte ho.
Na menší formu:
125 g hladké mouky
125 g polohrubé mouky
30 g másla
30 g sádla
45 g cukru
15 g droždí
1 žloutek
špetka soli
trošku mléka (asi 120 ml)
1 kg švestek
Na drobenku:
hrubá mouka
cukr krupice
změklé máslo
Do vlažného mléka s trochou cukru rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Mouky smícháme, přidáme cukr, vlijeme kvásek, zbytek mléka, rozpuštěné zchladlé máslo a sádlo a žloutek, přidáme špetku soli. Vypracujeme vláčné těsto, zaprášíme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vzejít, těsto by mělo znásobit objem.
Poté vložíme do formy, prsty rozprostřeme i na boky formy, poklademe vypeckovanými švestkami a posypeme drobenkou. Pokud použijeme kyselejší švestky, ještě lehce posypeme cukrem. Pečeme na 170°C až okraje začnou zlátnout.
Commentaires