Mám ráda letní večery, sezení s kamarády u grilu, povídání se skleničkou v ruce, sluníčko zapadá a připravuje se večeře... Akorát mi vždycky bylo líto, že burger, u kterého si dáváme záležet na výběru masa, hrubosti namletí a propečenosti slaniny, nakonec přikryjeme pomuchlanou houskou z igelitu. Chtěla jsem proto vyzkoušet domácí a teď už jiné nechci!
Na 12 ks:
560 g hladké mouky
290 ml plnotučného mléka
105 g uvařených brambor ve slupce typu C
57 g změklého másla
40 g cukru krupice
8 g sušeného droždí
9 g soli
1 vejce velikosti L
Na dokončení:
1 vejce + 1 lžíce plnotučného mléka na potření
sezamová semínka
Mléko v kastrůlku ohřejeme na 37°C (když do mléka dáme prst, nesmí to pálit), přidáme droždí a cukr, promícháme a necháme vzejít kvásek.
Do mísy dáme mouku, sůl a máslo které hodně rozdrobíme. Přidáme kvásek, najemno nastrouhanou bramboru a vejce. Vypracujeme hladké, mírně lepivé těsto, pomoučíme a přikryjeme utěrkou. Dáme kynout asi na 60-90 minut.
Vykynuté těsto vyklopíme z mísy, prohněteme a na pomoučeném vále vyválíme na obdélník.Ten srolujeme do ruličky, znovu vyválíme a stočíme. Rozdělíme na 12 kusů, které vyválíme do kuličky. Ty dáme na plech vyložený pečicím papírem, zakryjeme utěrkou a necháme zase 60-90 minut kynout. Před pečením potřeme rozšlehaným vejcem s trochou mléka a posypeme sezamem.
Pečeme v troubě vyhřáté na 200°C asi 15-20 minut. Za recept na housky děkuju Kublance.
Comments